سیترات سدیم چیست و به چه نام هایی شناخته می شود؟

تری سدیم سیترات: یک ترکیب شیمیایی که جرم مولی فرم دی هیدراته آن 258.06 g/mol می‌باشد.
اسامی دیگر: تری سدیم سیترات، نمک تری سدیم، سیتروسدین
تری سدیم سیترات به شکل پودر سفید رنگ یا بلورهای گرانوله است. در واقع تری سدیم سیترات به نمکهای سه سدیمی اسید سیتریک اطلاق می شود. این نمک اندکی شور و اندکی ترش مزه است و بطور طبیعی در انواع توت و مرکبات وجود دارد. این نمک در دونوع بی آب و آبدار یافت می شود که حداکثر دو مولکول آب تبلور می گیرد.

خصوصیات سیترات سدیم 2 آبه

  • سیترات سدیم دارای خاصیت بازی ضعیفی است.
  • محلول در آب است اما در اتانول حل نمی شود.
  • تری سدیم سیترات غیرسمی بوده و از نظر شیمیایی پایدار است.
  • ترکیبی بسیار زیست تخریب پذیر است و قابلیت دفع با پسماندها را دارد.

موارد مصرف تری سدیم سیترات 2 آبه

  • از تری سدیم سیترات در صنایع غذایی به عنوان عامل کشسانی در پنیر پیتزا، به عنوان ‏تنظیم کننده pH در مرباها و دسرهای ژلاتینی، به عنوان پف‌کننده در خامه، به عنوان ‏نگهدارنده‎ و طعم دهنده در نوشابه های غیر الکلی و انواع آبمیوه ها و نوشابه های انرژی زا‎، به عنوان یک آنتی اکسیدان در مواد غذایی و به عنوان ماده افزودنی در غذاها برای طعم دار کردن استفاده می شود.
  • از سیترات سدیم در صنایع دارویی به عنوان عامل ضد انعقاد خون و به عنوان عامل جدا سازی پلاسما از خون کامل، استفاده می شود.
  • سیترات سدیم عامل موثر برای حذف رسوب کربنات از دیگ های بخار و پاک کردن رادیاتور خودروها موثر است.
تری سدیم سیترات، سدیم سیترات، سیترات سدیم
تری سدیم سیترات

خواص و کاربرد سیترات سدیم:

– تری سدیم سیترات (سیترات سدیم) یک ماده پر مصرف در تولید پنیر پیتزا می باشد. از این ماده به عنوان عامل کشسانی در پنیر پیتزا استفاده می شود، همچنین از تری سدیم سیترات بعنوان ‏تنظیم کننده‎ PH ‎نیز استفاده می گردد.
– از سیترات سدیم در پزشکی به عنوان عامل ضد انعقاد خون به کار می رود و از خصلت اسیدی خون می کاهد‎ و همچنین در جدا سازی پلاسما از خون کامل نیز کاربرد دارد.‎
– از سیترات سدیم در داروسازی به عنوان عامل ضد لخته شدن خون و داروهای خلط استفاده می شود و همچنین از دلمه شدن شیر در معده کودکان جلوگیری می نماید‎.‎
– ‎در صنعت مواد غذایی و آشامیدنی به عنوان ماده افزودنی در غذاها برای طعم دار کردن و یا به عنوان ‏نگهدارنده‎ و طعم دهنده در نوشابه های غیر الکلی و انواع آبمیوه ها و نوشابه های انرژی زا‎ مورد استفاده قرار می گیرد.
– سیترات سدیم به عنوان باز مزدوج اسید ضعیف و همچنین عامل بافرکننده برای تنظیم ‏اسیدیته و مقاومت در برابر تغییرات‎ PH ‎به محلول ها افزوده می شود. برای مثال سدیم سیترات به منظور ‏کنترل اسیدیته در دسرهای ژلاتینی نیز به کار می رود.
– ‎از آنجا که مواد خام اولیه برای تهیه سدیم سیترات کاملا امن و قابل اعتماد است، آسیب به ‏سلامت انسان نمی رساند .

کاربرد‌های تری‌ سدیم سیترات

از سیترات سدیم در موارد مختلفی می توان استفاده نمود که چند مورد از آن را در زیر شرح می دهیم:

تری‌ سدیم سیترات در مواد غذایی:

سیترات سدیم عمدتاً به عنوان یک افزودنی غذایی، طعم دهنده یا نگهدارنده غذایی مورد استفاده قرار می گیرد.
این ماده شیمیایی به عنوان یک ماده سازنده در Bratwurst (نوعی کالباس آلمانی) متداول است. همچنین در مخلوط نوشیدنی های تجاری نیز مورد استفاده قرار می گیرد و باعث ایجاد طعم ترش می‌شود. از جمله در مخلوط ژلاتین، بستنی، ماست، مربا، شیرینی، پودر شیر، پنیرهای فرآوری شده، نوشابه های گازدار و شراب نیز وجود دارد. سیترات سدیم در ساخت پنیر می تواند به عنوان امولسیفایر مورد استفاده قرار گیرد.

سیترات سدیم بعنوان نمک امولسیون کننده

در تولید پنیر از نمک های امولسیون کننده یا همان نمک های ذوب استفاده می شود. نمک های امولسیون کننده مکمل خواص عمل گرایی پروتئین شیر می باشند و بطور کلی از این نمک ها برای اهداف زیر مورد استفاده قرار می گیرند.

  1. حذف کلسیم از سیستم پروتئین
  2. حل کردن و پراکنده کردن پروتئین ها
  3. هیدراته کردن و متورم کردن پروتئین ها
  4. امولسیون کردن چربی و تثبیت امولسیون
  5. کنترل PH و تثبیت آن

سیترات سدیم در پنیر پیتزا

استفاده از پنیر پیتزا در محصولات غذایی امروزه کاربرد وسیعی دارد. استفاده از نمک های امولسیون تری سیترات سدیم و پلی فسفات سدیم مورد استفاده قرار می گیرد.
اولین ساخت پنیر پیتزا در سال 1895 شکل گرفت. پنیر پروسس از غذاهای ملی سوئیس آغاز شد و از سال 1912 در اروپا متداول گردید در ابتدا برای پنیر با هدف نگهداری و تبدیل شیر به محصول با قابلیت ماندگاری بیشتر تولید شد ولی به تدریج بعنوان غذایی با ارزش تغذیه ای بسیار بالا و با کیفیت خوراکی مورد توجه قرار گرفت.

تری‌ سدیم سیترات در نقش بافر:

سیترات به عنوان باز مزدوج یک اسید ضعیف می تواند یک بافر یا تنظیم کننده اسیدیته باشد و در برابر تغییرات pH مقاومت داشته باشد.
از سدیم سیترات برای کنترل اسیدیته در بعضی از مواد مانند دسرهای ژلاتینی استفاده می‌شود.
سیترات سدیم را به طور عمده به محصولات فرآوری شده مانند پنیر و ماست، اضافه می‌شود.

سدیم سیترات در پزشکی:

در سال ۱۹۱۴، پزشک بلژیکی آلبرت هاستین و پزشک و محقق آرژانتینی لوئیس آگوت با موفقیت از سدیم سیترات به عنوان ضد انعقاد خون در انتقال خون استفاده کردند.
این ماده امروزه همچنان در لوله های جمع آوری خون، برای جلوگیری از انعقاد آن استفاده می شود. یون سیترات با تشکیل سیترات کلسیم، یون‌های کلسیم را در خون جذب می‌کند و مکانیسم لخته شدن خون را مختل می‌کند.
سیترات سدیم می تواند به عنوان یک ملین اسمزی مورد استفاده قرار گیرد.
این ترکیب شیمیایی یکی از مؤلفه‌های اصلی محلول هیدراتاسیون دهانی WHO است. این ماده به عنوان یک آنتی اسید به خصوص قبل از بیهوشی در عمل‌های سزارین مورد استفاده قرار می‌گیرد تا خطرات مرتبط با آسپیراسیون محتویات معده را کاهش دهد.

تری‌ سدیم سیترات در دیگ بخار:

سیترات سدیم یک عامل خاص برای حذف کربنات از دیگهای بخار است.
همچنین برای تمیز کردن رادیاتورهای اتومبیل از سیترات سدیم استفاده می‌شود.

خرید سیترات سدیم:

در حال حاضر شرکت زحل شیمی به عنوان یکی از تولید کنندگان محصولات شیمیایی کشور تری سدیم سیترات را با بهترین کیفیت و مناسب ترین قیمت به مشتریان خود عرضه می دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با همکاران ما در ارتباط باشید.